La 2023 bli «Håndball for alle»-året!

I 2023 blir «håndball for alle» et viktigere begrep enn noen gang. Inkludering skal prege alt vi gjør.

(Jule- og nyttårshilsen fra håndballpresident Kåre Geir Lio)

2022 var et nytt, godt år for norsk håndball. Det startet med at Beachjentene ble kåret til årets forbilde på Idrettsgallaen - en fjær i hatten som er så fortjent, så fortjent, og en de skal være skikkelig stolte av. På samme vis som vi er stolte av laget og deres kamp for riktig bekledning.

Vi var fortsatt i januar 2022 da Håndballgutta var svært nær medalje i EM. At det ble femteplass og VM-billetter var et godt utbytte fra kampene i Slovakia og Ungarn. Utover året så vi aktiviteten i stadig økende grad bli gjenopptatt etter tøffe pandemisesonger, vi så Vipers forsvare Champions League-tittelen på aller mest imponerende vis, vi så Rullestollandslaget ta en råsterk bronse i sitt aller første mesterskap noensinne, og:

Vi så Håndballjentene nok en gang gå til topps etter eventyrlig innsats i EM i november. Gratulerer til Thorir, jentene, til alle i norsk håndball som har bidratt og gjort dette mulig. Og dere er det mange av, flere enn dere aner selv! Fellesskapet står sterkt i håndballen, vi drar i samme retning, vi inkluderer hverandre, og når vi får en utfordring i fanget – for eksempel en seig pandemi – så klarer vi å jobbe oss gjennom den og se mulighetene. Enten vi driver med landslag eller klubbdrift.

Dere er gode som gull!

Det var flere minnerike øyeblikk for norsk håndball i 2022. Jeg husker den dagen i april da Drammen-spiller Ola Hoftun Lillelien skrev på Instagram at han mest sannsynlig ikke ender opp med «ei søt jente», men «en kjekk gutt». Posten hans ble mottatt med anerkjennende nikk, unison aksept, gratulasjoner – men også som en hverdagslig nyhet. Sånn er Norge, sånn er håndballen. Den er for alle, uansett hvem du er glad i.

I juni var jeg så heldig å få overvære LGBT EURO Handball Championship i Oslo. Turneringen samlet skeive håndballspillere fra hele Europa til en fantastisk og fargerik fest i hovedstaden midt under Oslo Pride. Alt var så fint, alle var så glade både på og utenfor banen, og jeg dro hjem fra hallen med en styrket tro på hva vi kan få til sammen, med idretten som bakteppe.

Samme uke endte så tragisk da Oslo og Pride-bevegelsen ble utsatt for den grufulle masseskytingen som tok livet av to mennesker og skadet flere andre. Vi må aldri slutte å kjempe for det vi tror på, vi må aldri glemme farene som skjuler seg bak hver diskriminerende tanke, ord og handling.

I oktober 2022 presenterte VG et stort intervju med Kristian Rosten, som få år tidligere var Larvik-spilleren og stortalentet Kristina Rosten. «Det er mangel på forbilder når det kommer til legning og kjønn – spesielt i idretten», sa Kristian.

Det er nok riktig – så tusen takk, Kristian, for at du er så åpen.

Det koster fortsatt en del å være så åpen, selv i Norge. I andre land er det dessverre enda vanskeligere. Vi starter 2023 med å følge Håndballgutta til Polen, hvor de skal spille VM. Vi som representerer Norges Håndballforbund som ledere på tribunen i mesterskapet, kommer til å bære regnbueflagget på jakkeslaget. Det gjør vi for å understreke at vi synes håndball skal være for alle – uansett hvem du er, hvem du er glad i, hvilken bakgrunn du har – og i hvilket land du vil spille.

I 2023 vil flere av oss møte økonomiske utfordringer. Vi vet at det også kan få konsekvenser for deltakelse i idretten vår. Samtidig har vi et prinsipp i vårt forbund som er ufravikelig:

Ingen skal noen gang kjenne på at de ikke kan være med i håndball av økonomiske grunner. Aldri!

Vi som forbund, våre regioner, klubbene, lederne, trenerne, det offentlige – sammen skal vi sørge for at spillere og familier som møter slike barrierer, skal få den hjelpen de trenger.

Dette koker ned til Norges Håndballforbunds visjon: Håndball for alle.

Det er tre fine ord, men de skal også forplikte. Derfor kan jeg love – og her har jeg en samlet håndballfamilie og forbundsledelse i ryggen – at vi vil bidra med midler for å støtte de som trenger det.

Det påhviler oss alle et ansvar for å være observante, hjelpsomme og omsorgsfulle der vi aner at økonomi kan være en utfordring. Når vi ser det, skal vi legge til rette, slik at alle kan delta på like vilkår. Basta.

Den siste uka før jul var jeg på kinobesøk. Sammen med spillerne og familiene deres fikk jeg se alle episodene av den nye TV-satsingen om «Miniheltene» i en fullsatt Kragerø kino. «Miniheltene» er barn og ungdom fra Kragerø som driver tilrettelagt håndball med en fantastisk entusiasme og iver, i et nydelig inkluderingsmiljø. «Håndball for alle» synliggjøres på vakreste vis når du ser på dokumentarserien. Da er det godt å være til.

Godt håper vi 2023 også blir for våre mest synlige lag og spillere. Først skal vi støtte Jonas og gutta i Gjensidige Cup og VM i januar, i februar får vi tidenes første Final8 i NM, og i desember skal Håndballjentene spille VM på hjemmebane. Vi har så mye å se frem imot!

Med de ordene vil jeg ønske dere alle en riktig god jul – og så skal vi sammen sørge for at 2023 blir et godt, nytt år. For alle!

Kåre Geir Lio
Håndballpresident

Kilde: https://www.handball.no/nyhete...

Forrige
Forrige

Innkalling til årsmøte 20. mars 2023

Neste
Neste

Gjensidig respekt tross forskjellige syn